Photographs of nature, places and objects that have caught my eye.

Φωτογραφίες απο την φύση, απο τόπους και αντικείμενα που μου χτύπησαν στο μάτι.

Friday, October 21, 2011

A drive around Pireaus. Μια βόλτα στον Πειραιά.

A month ago I had a visitor for a few days. A relative and friend who asked me to take him for a drive around the neighborhoods of Piraeus, Greece. He wanted to see places which are mentioned at old popular Greek songs. So we set off one afternoon. One of those places mentioned in a song (you can listen to it at the end of this post) is the neighborhood and the church of St. Nile. The church is being shown above. Then you can see the statue of the lion, guarding the entrance of the port, and another church of Madonna.
Εγώ δεν ήξερα πως υπήρχε η εκκλησία του Αγίου Νείλου στον Πειραιά, κάπου εκεί στην Καλλίπολη κοντά στο Χατζηκυριάκειο. Αλλά είχα μουσαφίρη τον συγγενή και φίλο που τραγουδάει και παίζει και κιθάρα και έχει τρέλλα με τα παλιά ελληνικά τραγούδια και μ' έτρωγε να πάμε να την βρούμε. Ξεκινήσαμε λοιπόν ένα απόγευμα και πιάσαμε την παραλιακή, πρίν την Καστέλλα, περάσαμε Τουρκολίμανο και Πασαλιμάνι, την Πειραική, και ανεβήκαμε στην Καλλίπολη. Εκεί βρήκαμε τον Άγιο Νείλο, μια πανέμορφη εκκλησία κοντά στο Χατζηκυριάκειο. Την βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία. Είδαμε και το λιοντάρι του πειραιά που φυλάει την είσοδο του λιμανιού, και την εκκλησία της Παναγίας απέναντι. Στην συνέχεια είπαμε να ψάξουμε να βρούμε άλλα ακουστά μέρη του Πειραιά. Πάντα παίρνοντας την παραλιακή γύρω από το λιμάνι, περάσαμε από την Τρούμπα, που όπως είναι σήμερα δεν ενδείκνυται ούτε να διαννοηθείς να σταματήσεις, και φτάσαμε στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Την περιοχή λίγο την θυμόμουν από πολύ παλια, γιατί όταν πρωτόρθα στην Αθήνα από την Κρήτη, η πρώτη δουλειά που κατάφερα να βρώ ήταν εκεί, στον ΟΛΠ, στην είσοδο του λιμανιού απέναντι στον Άγιο Διονύσιο. Εκεί δίπλα, πίσω από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, ήταν η περιοχή των "Βούρλων". Η περιοχή των χειρότερων οίκων ανοχής που υπήρξαν ποτέ. Από το 1880 περίπου ως το 1935. Μετά εκεί έγιναν εκεί οι φυλακές των Βούρλων επι δικτατορίας Μεταξά, και κράτησαν ως το 1955 που έγινε απο εκεί η μεγάλη απόδραση των πολιτικών κρατουμένων.
Καταργήθηκαν στην συνέχεια και κατεδαφίστηκαν. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα πια να θυμίζει εκείνα τα χρόνια. Ακόμη και όσοι μένουν εκεί γύρω σήμερα, δεν θυμούνται τίποτα. Μόνο αν πετύχεις κανένα ηλικιωμένο που να ζούσε εκεί από παλιά μπορεί να θυμάται κάτι.
Να θυμηθούμε ομως λίγο εμείς τις γειτονιές του Πειραιά, όμορφες ή άσχημες, με το τραγουδάκι του Μπαγιαντέρα, στο τέλος της ανάρτησης.

14 comments:

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ said...

πολλές γωνιές, πολλές πλατείες, πολλούς δρόμους δεν ξέρουμε ή δεν έχουμε προσέξει ποτέ...
ευχαριστώ για τη ματιά σου! φιλί!

Bitch said...

Είναι ωραία να ανατρέξουμε στα χρόνια τα παλιά..
Και η Αθήνα και ο Πειραιάς τότε για ήσυχες βόλτες!!
Να μυρίζει ο τόπος λουλούδια….
Ελπίζω να ήπιατε και ένα τσιπουράκι..
Πολλά φιλία, Κωστή!!!!

Allison said...

Your black and whites are stunning, Costas.

Rob Siemann said...

Nice in b and w. And thanks: I never knew what the first church was called

Wenche said...

Great shots :0)

Ola said...

Thanks for this post, I have never had a chance to see this place closer

Sylvia K said...

Superb B&W captures as always, Costas, and I do love the music! I also loved Piraeus when I visited there. Wishing you a wonderful weekend!

Sylvia

Traveling Hawk said...

Nice places, wonderful music, thanks!

Virginia said...

More monochrome for us today. Excellent. What a beautiful church. Your caught the details perfectly!
Bon weekend Costas,
V

Jim said...

Great shots.

Μαίρη (Ginger) said...

Καλη σου μέρα Κωστή μου.

Συνεχίζεις με τις γασπρόαυρες γοητίες σου βλέπω. Δεν ήξερα πραγματικα ότι υπάρχει τετοιος άγιος - νόμιζα ότι ήταν φαντασία τους στιχουργού.

Σου εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.

Living In Williamsburg Virginia said...

Great shots. You are a terrific tour guide and have beautiful things to show.

Darryl and Ruth :)

Montanagirl said...

Wonderful black and whites!

Pat Tillett said...

What a great place! The photos are perfect in black and white...