Photographs of nature, places and objects that have caught my eye.

Φωτογραφίες απο την φύση, απο τόπους και αντικείμενα που μου χτύπησαν στο μάτι.

Friday, November 5, 2010

Doing it like in the old times. Κάνοντας πράγματα, όπως τον παλιό καιρό.

Most of you may have not seen something like this before. In the photograph above, you can see an old oil mill, which the owner has found somewhere in the area where the hotel is, and his love for old things, has reconstructed at a corner of the hotel grounds. I have seen a few myself before in Crete, similar to this one, but only one actually on work, some fifty years ago. In an earlier post of mine last June, I have shown you a similar one, not in working condition though. For the benefit the guests of the hotel, this old "factory", was set up in motion again. And I photographed the whole event to show you how olives were processed in older times, to produce olive oil, a product so valuable in our diet.
Οι περισσότεροι από εσάς δεν θα έχετε δεί κάτι σαν κι αυτό που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Είναι ένας μύλος/ελαιοτριβείο, για το άλεσμα του ελαιόκαρπου όπως γινόταν παλιά. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου το ανακάλυψε κάπου στην περιοχή, και η αγάπη του για τα παλιά πράγματα το ξανάστησε σε μια άκρη του κήπου. Εγώ έχω δεί μερικά σαν κι αυτό στην Κρήτη, αλλά μόνο ένα και μόνο μια φορά να δουλεύει μ' αυτόν τον τρόπο πριν καμμιά πενηνταριά χρόνια. Σε μια παλιότερη ανάρτησή μου, του περασμένου Ιουνίου, δείχνω κάτι σαν κι αυτό, όχι αποκαταστημένο τόσο καλά ούτε σε κατάσταση  που να μπορεί να δουλέψει. Για χάριν των φιλοξενουμένων στο ξενοδοχείο, αυτό το "εργοστάσιο" ξαναδούλεψε, όταν ήμουν εκεί και για χάριν σας, τράβηξα φωτογραφίες από όλη την διαδικασία.

Above, you can see the press, where the oil is extracted, after the olives are crushed to pulp at the mill.
Από πάνω βλέπετε την πρέσσα όπου παράγεται το λάδι, μετά το άλεσμα του ελαιόκαρπου. 
And this is the beautiful engine powering the facility. Literally one horse power engine.
Και αυτή είναι η όμορφη μηχανή που κινεί την εγκατάσταση. Κυριολεκτικά ενός ίππου.
The valuable ripe olives are collected from the trees....
Ο πολύτιμος ελαιόκαρπος συλλέγεται από τα δένδρα....
...and is put under the stone wheels of the mill...
...και τοποθετείται κάτω από τις μυλόπετρες....
... the engine is connected to the system...
... η μηχανή συνδέεται με το σύστημα...
... engine might be stalling and backfiring a little at first...
... μπορεί η μηχανή να κομπιάζει και να ζορίζεται στην αρχή..
...but after a few revolutions, it warms up and running smoother...
...αλλά ύστερα από μερικές στροφές ζεσταίνεται και λειτουργεί πιο ομαλά...
...and the olives start being crushed to pulp...
...και οι ελιές αρχίζουν ν' αλέθονται και να γίνονται πολτός...
...until the pulp looks to something like this...
...μέχρι που ο πολτός μοιάζει με κάτι σαν κι αυτό και  το λάδι αρχίζει να διακρίνεται..
...and the oil starts to be visible..
...then the engine is put to idle...
...τότε η μηχανή δουλεύει εν στάσει...
...the pulp is taken to the press...
...ο πολτός μπαίνει στο πιεστήριο...
... where the liquids are squeezed away from the solid parts...
... όπου τα υγρά αποχωρίζονται από τα στερεά κατάλοιπα με στίψιμο...
...and now you can see the golden color of fresh virgin oil flowing into a wooden container, where it will be left to settle for a while and the heavier liquids like water will go to the bottom and the pure oil will be collected from the top.
... και τώρα βλέπετε το αγνό χρυσό χρώμα του φρέσκου παρθένου ελαιόλαδου που τρέχει σ' ένα ξύλινο δοχείο, όπου τα βαρύτερα υγρά θα κατασταλλάξουν στον πάτο και από πάνω θα μαζευτεί το αγνό λάδι.

PS. This was a long one but I had to show you the whole process in one post. I also feel the need to clarify a few more points. This is the old way oil was extracted from the olives. A large percentage of the product was lost during the process which was not perfect, but it was the only way to extract oil in the old days. Now, modern oil producing facilities are made everywhere in the oil producing regions of Greece, which work with centrifugal drums to extract the oil from the pulp, after the olives are washed and crashed. Not a drop of oil is lost during this modern process which is all automated, but I think I still miss the taste of the oil produced the old way.
.
Υ.Γ. Ήταν λίγο μακρυνάρι η ανάρτησή μου, αλλά νομίζω πως δεν θα έπρεπε να την σπάσω σε δυό η περισσότερες, για να σας δείξω πως γινόντουσαν τα πράγματα παλιότερα. Θάθελα επίσης να διευκρινήσω ένα δυό σημεία. Αυτός ήταν ο παλιός τρόπος παραγωγής του ελαιόλαδου. Ένα μεγάλο μέρος του λαδιού χανότανε στην διαδικασία που δεν ήταν τέλεια αλλά ήταν ότι υπήρχε εκείνη την εποχή. Σήμερα, σύγχρονα ελαιοτριβεία έχουνε κατασκευαστεί σε όλες τις εαλιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, όπου αφού καθαριστούν πλυθούν και αλεστούν οι ελιές, το καθαρό λάδι εξάγεται με φυγοκέντρηση. Δεν χάνεται ούτε μια σταγόνα κατά την διάρκεια της παραγωγής που είναι τελείως αυτοματοποιημένη, αλλά εγώ νομίζω πως έχω χάσει την υπέροχη γεύση που είχε το λάδι που παραγότανε με τον παλιό τρόπο.


Post a Comment