Saturday, January 15, 2011

Getting the oil from the olives. Βγάζονταςτο λάδι από τις ελιές.

We call the olive tree blessed. For thousands of years it is growing around the Mediterranean and gives us the precious fruits, from which we extract the more precious oil. According to the Greek Mythology, it was the gift of Goddess Athena to the people when when she fought with Poseidon over Athens and with that gift she won. The olive oil is something we cannot live without. It is a necessary element of our diet. And it is said that people have lived only with bread and oil in hard times. It used to be the main income of the people at the villages of Crete at older times. Now, with the prices falling constantly and worldwide, it is not worth much of an income, if one counts the cost of keeping the trees, collecting and processing the olives till you get the final product. But we are used to it, and when one has a few trees, one does not like to buy it from the super market, when the trees we have are growing up organically and there are not any fertilizers used, or chemicals and insecticides used on the olives. We produced so much, just to cover the family's needs for a year. And it is fresh and pure and clean.
Ευλογημένο το δένδρο και ευλογημένο και το τελικό προιόν το λάδι. Χιλιάδες χρόνια τώρα γεμίζει τα παράλια της Μεσογείου, το δώρο της Αθηνάς στους ανθρώπους, με το οποίο κέρδισε την διαμάχη της με τον Ποσειδώνα.  Έχομε μάθει και δεν μπορούμε να ζήσωμε χωρίς αυτό. Καθημερινά συμπληρώνει την διατροφή μας, και παλιότερα ήταν ένα σημαντικό εισόδημα των γεωργών μας. Όχι βέβαια τώρα πια, μια και οι τιμές του λαδιού για τον παραγωγό έχουν πέσει σχεδόν στα επίπεδα των τιμών του νερού. Εγώ θα σας τα πω ακριβώς πως είναι τα πράγματα. Στο εργοστάσιο παραγωγής, το λάδι υπολογίζεται περίπου να να πληρωθεί δύο ευρώ το κιλό. Τα εργατικά για το μάζεμα της ελιάς, περίπου καλύπτονται από το λάδι, και άν κανείς υπολογίσει τα καλλιεργητικά έξοδα, τότε το κόστος παραγωγής δεν καλύπτεται. Αυτό που κερδίζει κανείς είναι η ποιότητα του λαδιού που παίρνει. Τα λίγα δένδρα που έχομε, ίσα ίσα για τις ανάγκες της οικογένειας σε λάδι, μεγαλώνουν οικολογικά, χωρίς λιπάσματα, και δεν χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα και ψεκάσματα. Έτσι για να έχομε να τρώμε λίγο λαδάκι χωρίς δηλητήρια. Κι ας μας στοιχίζει παραπάνω από ότι θα πληρώναμε αν το αγοράζαμε στο σούπερ μάρκετ.
Sacks, filled with olives are waiting their turn to be processed, outside the factory. Each pile belongs to a different producer.
Σακκιά με ελιές περιμένουν την σειρά τους για να αλεστούν έξω από το εργοστάσιο. Κάθε σωρός ανήκει σε διαφορετικό παραγωγό.
The olives are entering the factory here...
Από εδώ μπαίνουν οι ελιές στο εργοστάσιο...
... and they are taken into a big barrel like facility, where the leaves are blown away from the olives...
... και οδηγούνται σ' ένα μεγάλο βαρέλι, όπου ξεχωρίζουν τα φύλλα από τις ελιές..
... then the olives are being washed...
... στην συνέχεια οι ελιές πλένονται...
... weighted automatically...
... ζυγίζονται αυτόματα...
... and taken to the mill, (the central piece of machinery), where they are being crushed and pulped...
... και οδηγούνται στο σπαστήριο, (το μηχάνημα στο κέντρο) όπου αλέθονται..
Here, the "dough" is stirred for some time, till oil starts appearing on top...
Εδώ η "ζύμη" αναδεύεται συνέχεια μέχρι ν' αρχίσει να εμφανίζεται το λάδι πάνω...
The solid parts and the olive skins are separated and removed from the oil here...
Τα στερεά μέρη (πηρύνες και φλοιός της ελιάς) ξεχωρίζονται και απομακρύνονται εδώ..
And the pure olive oil is flowing out of the centrifugal separator into this tank...
Και τέλος το λαδάκι βγαίνει από τον φυγοκεντρικό διαχωριστήρα και πέφτει σ' αυτήν την δεξαμενή..
Then it is transferred into these containers to be taken away.
Και στην συνέχεια μεταγγίζεται σ' αυτά τα δοχεία για να μεταφερθεί αλλού.
An alternative way of extracting the oil from the olives, (remember an earlier post of mine approximately two months old?) is by crushing and pulping the olives under big stone wheels....
Ένας άλλος τρόπος παραγωγής λαδιού από τις ελιές, (θυμάστε μια παλιότερη ανάρτησή μου πριν δυο μήνες περίπου;), είναι ν' αλεστούν οι ελιές από μεγάλες μυλόπετρες....
 then the "dough" like product, is spread in between large disks like stacks of DVDs, and the juice is squeezed out in these hydraulic presses, then the juice is taken to the centrifugal separator to get the oil. This section of the factory was not working at the time I was there.
και μετά το άλεσμα το ελαιόκαρπου, η ζύμη τοποθετείται ανάμεσα σε δίσκους που μοιάζουν με στήλες από DVD, και σ' αυτά τα υδραυλικά πιεστήρια βγαίνουν οι χυμοί και στην συνέχεια το λάδι από τον φυγοκεντρικό διαχωριστήρα. Αυτό το τμήμα του εργοστασίου δεν ήταν σε λειτουργία όταν ήμουν εκεί.

29 comments:

  1. Το χρώμα της ελιάς είναι βαθιά.
    Και λάμπει.

    Σας ευχαριστώ.
    Από Saga, Ιαπωνία.
    ruma

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Κωστή!
    Εχοντας δει όλη την διαδικασία που δεν γνώριζα καταλαβαίνω πόσος κόπος χρειάζεται για να φτάσει το ευλογημένο λάδι στο μπουκάλι.
    Μου άρεσε πολύ και η προηγούμενη ανάρτηση με το "ζωντανό" χρώμα του καρπού.
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  3. Ε, σεις στεριές και θάλασσες
    τ’ αμπέλια κι οι χρυσές ελιές
    ακούστε τα χαμπέρια μου
    μέσα στα μεσημέρια μου.
    Σ’ όλους τους τόπους κι αν γυρνώ
    μόνον ετούτο αγαπώ.
    Οδ.Ελύτης
    .........................Φρόσω

    ReplyDelete
  4. Very nice serie photo's Costas

    thaks for sharing this proces of making oliveoil.

    Greetings, Joop

    ReplyDelete
  5. ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ!
    ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΑΡΠΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ!

    ReplyDelete
  6. Λάδι το θαυματουργό. Απο πια περιοχή ειναι το λάδι σας; Εδω στη Ζάκυνθο ειναι πιο πράσινο!! και γίνεται με κρύα επεξεργασία...
    Θοδωρής Γκούγιας

    ReplyDelete
  7. Very interesting. Thank you for sharing. I hope the market turns around and the price comes up so a person can once again feel profitable. It's not easy living in such hard economic times.

    ReplyDelete
  8. I spent a couple of months living 20 meters from an old style olive press in Soughia, Kriti. I specially remember the unbearable smell of the decaying skins. This said, I love olive oil!

    ReplyDelete
  9. Very nice,the prices remain similar if not more here. Someone is making money along the way.It is all I like to use.

    ReplyDelete
  10. Very interesting series of photos and information. The oil looks like liquid gold!

    ReplyDelete
  11. Of all the oils I have ever experienced, Greek is the tastiest.

    Good weekend, Costas.
    Hugs.

    ReplyDelete
  12. Great photos and text, Costas. I do remember your post, and this time all (except the olives) are larger ;-)
    To get ones own oil sounds OK, and a higher price too, 'cause the product is clean, so to speake :-D
    Have a great weekend!

    ReplyDelete
  13. I tried a few years ago in Greece bread with olive oil-when it is fresh - it's a simple pleasure:)

    ReplyDelete
  14. Thank you for sharing the "secrets" of the process. Costas! I love the oil bottle photo.

    ReplyDelete
  15. Thanks for sharing these posts. We order olive oil from your neck of the woods.

    Darryl and Ruth : )

    ReplyDelete
  16. I switched to olive oil from other vegetable oils over a year ago for health reasons - and find the process of it's creation to be fascinating! How fun to see the olives go from trees to bottle. Now I will appreciate the olive oil in my cupboard even more.

    ReplyDelete
  17. The oil looks like gold in the glass container. Thanks for the instructive pictures on how the oil is produced.

    ReplyDelete
  18. That's a very interesting and educational post - and the oil looks so clear, wonderful colour. I love bread dipped in olive oil.

    ReplyDelete
  19. Olive oil is indeed a gift!
    thanks for the very interesting post...

    ReplyDelete
  20. Olive oil is the only oil we use for cooking in our home, Costas. Thanks for providing an informative post.

    ReplyDelete
  21. I can really smell the fresh olive oil, Costas! About two months ago I was in the south of Italy, in the middle of the olive-harvest and visited one of the oil-mills following all steps till the oil was sealed in the bottle. Wonderful gestures which have passed from one generation to the next.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Superbe j'adore tes photos
    Quel plaisir

    J'ai une info à te donnez
    Un coucou chez moi

    Bonne journée

    ReplyDelete
  24. Very interesting to see the whole process, thanks for sharing this great post.
    It is a gift indeed and the most expensive oil by us.

    ReplyDelete
  25. Very interesting!
    I once met a young Greek/American woman who worked at her grandparents place in the summer,and she did not bring the money back to N.Y.C. she bought Olive trees. I thought that was strange, but now I understand!:)

    ReplyDelete
  26. This has been fascinating! As I've said before, I do love olive oil and I've really enjoyed learning more about how it's processed! I appreciate it even more now! Thanks as always, Costas!

    Sylvia

    ReplyDelete
  27. The Greeks, long-lived, the good supply, the olive oil a good anti aging. Mas the dried fruits and the fruits of the sea, graces, I continue walking along your grecia ... a story finishes it in Mikono's island..

    ReplyDelete
  28. You know very good the idea of raising these photos not all it has the opportunity to manage to know the plants processes you gild. Here with my nieces and the children seeing the photos .. thank you...♥

    ReplyDelete
  29. I feel like my friend Diederick, I can almost smell this pure and wonderful oil from your olives there. Now please pour some on my salad! :)
    V

    ReplyDelete